Despre abilitățile de comunicare la vârsta preșcolară

articol scris de Logoped Fabiola Maior

Este esențial să înțelegem cine este omul și cum poate trăi în armonie cu ceilalți. Relația dintre individ și societate trebuie privită cu reciprocitate. Fără societate, individul nu poate supraviețui sau evolua ca ființă umană, iar societatea nu poate exista decât prin intermediul indivizilor.

Societatea modelează oamenii, în timp ce aceștia influențează continuu societatea. Individul, ca fenomen trecător, este un element în lanțul social continuu și este permanent influențat de grupul din care face parte.

Fericirea noastră depinde deseori de interacțiunile cu ceilalți și de abilitățile de a coopera, pe care ni le dezvoltăm încă din copilărie, cu ajutorul părinților, educatorilor, specialiștilor și al mediului în care trăim. Oamenii care au succes sunt aceia care au învățat arta cooperării și care înfruntă viața cu o atitudine optimistă, născută din curaj și încredere în sine. Comunicarea cu familia, cu copii în spațiul de joacă sau grădiniță, integrarea socială poate fi afectată de tulburările de limbaj care apar la unii copii.

Pe măsură ce copilul crește, trebuie dezvoltat vocabularul activ al acestuia prin jocuri specifice vârstei, scopul acestora fiind dezvoltarea unei pronunții corecte a cuvintelor. Influența factorilor familiali are un rol important în primii ani de viață. Familia este responsabilă de dezvoltarea limbajului copilului până acesta este integrat în grădiniță sau școală.

Limba ca instrument pentru comunicarea

Limba este un instrument esențial pentru comunicarea și exprimarea gândurilor și sentimentelor, iar dezvoltarea acesteia în perioada preșcolară este esențială pentru un bun start în viața socială și intelectuală a copilului. În această perioadă, limbajul se dezvoltă rapid, datorită mediului social din care provine copilul, dar și datorită mecanismelor psihologice și neurofiziologice care stau la baza formării lui.

Tulburarea de limbaj poate apărea din diverse cauze și poate implica dificultăți de înțelegere a sensului vorbirii, probleme de exprimare verbală și articulare, probleme de fluență sau probleme la înțelegerea mesajelor scrise. Părinții care observă astfel de probleme la copilul lor ar trebui să solicite o evaluare la un logoped pentru a determina cauzele și a începe o terapie cât mai repede posibil. Terapia logopedică în cabinet este metoda cea mai de dorit, însa în situații specifice cum ar fi pandemia sau distanțe mari terapia logopedică online poate fi o soluție avantajoasă.

Importanța intervenției de specialitate

Este important să se acorde o importanță crescută intervenției adecvate și implicării părinților și specialiștilor pentru ca copilul să poată depăși orice situație de criză și să-și valorifice potențialul. Succesul copilului în dezvoltarea intelectuală și psihică este cel mai important aspect care ar trebui să ne intereseze așadar terapia logopedică poate fi o soluție esențială în acest sens.

Este evident că terapia logopedică în cabinet este terapia cea mai de dorit. În context pandemic, în situația în care avem distanțe mari de parcurs, atunci când ne bazăm pe un suport din partea părintelui, când beneficiarul terapiei logopedice este cvasi-independent în utilizarea resurselor tehnologice, terapia logopedică online poate fi o soluție avantajoasă.

Bibliografie: 

Cucoş, Constantin, coordonator,( 1998), Psihopedagogie, ghid pentru examene de definitivat şi grade  didactice, Editura Polirom, Iaşi;

Lăscuș Elena(1995) Noțiuni de logopedie, Editura Genesis, Cluj Napoca

Măgurianu A. L. De la copii străzii la modelele alternative de educație. În :   

Materialele Conferinţei ştiinţifice internaţionale « Asistența Psihologică,Psihopedagogică și Socială ca factor al dezvoltării societății », Chișinău, 2011.

Piaget, Jean; Inhelder, Barbel,(1968), Psihologia copilului, E.D.P. Bucureşti

Popa, Ecaterina; Popa, Ioan; Toader, Mihaela Toader, Tiberiu,(1988),Teorii ale limbajului. Teorii ale învăţării – dezbaterea dintre Jean Piaget şi Naom Chomsky, Editura Politică, București

Distribuie articolul pe

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletterul Voxi

Social Media

Cele mai citite articole

Categorii

Articole similare