Etapele dezvoltării limbajului la copil
Etapele dezvoltării limbajului la copil

Etapele dezvoltării limbajului la copil

În primii ani de viață, cei mici parcurg etape importante în dezvoltarea vorbirii. De la primele gângureli până la povestirea primei zile de școală, limbajul copiiilor tinde să se dezvolte într-un mod secvențial. Întâi urmăresc sunetele și comportamentul părinților, apoi încearcă să le reproducă foloșindu-și limba, buzele, cerul gurii și dințișorii de lapte. Primele sunete pe care copii reușesc de obicei să le pronunțe sunt cele formate din vocale. În timp, acestea vor deveni silabe. Apoi, prin repetiție, copii vor rosti primele cuvinte formate din silabe duble – “mama”, “tata” etc. Până la vârsta de doi ani, majoritatea copiiilor ajung să formuleze propoziții foarte simple, formate din 2-3 cuvinte.

Deși psihologii clasifică vârsta limbajului după aceste praguri de dezvoltare, este important de reținut că nu toți copii se dezvoltă exact în același ritm și unele variații sunt normale. Asta înseamnă că unii copii pot vorbi mai repede, iar alții un pic maI târziu. Totuși, ca părinte, cunoașterea etapelor de dezvoltare a limbajului te poate ajuta să te orientezi – știi la ce să te aștepți și îți poți da seama dacă este cazul să consulți un logoped.

Cronologia dezvoltării limbajului

Bebe (primul an de viață)

Naștere – 3 luni Gângurește ușor când este fericit. Emite vocale cum ar fi “aaah” sau “oooh”.
2 – 3 luni Are plânsete diferite în funcție de situație. Cu timpul, vei identifica ce înseamnă fiecare plânset – foame, oboseală etc.
3 – 4 luni Deși încă emite majoritar vocale, gângurelile copilului sunt mai complexe, cu sunete variate.
5 – 6 luni Încearcă să îngăimeze și repetă primele silabe. Tot în această perioadă începe să își coboare și să își ridice vocea, imitând sunetele tale. Dacă cel mic nu vocalizează deloc până la vârsta de 6 luni, consultă medicul pediatru.
7 – 12 luni Bolborosește din ce în ce mai divers și încearcă noi combinații de sunete. Imită și repetă sunetele tale, purtând “conversații” cu tine.  Dacă până la 7 luni, copilul nu emite atât vocale cât și consoane, adresează-te medicului.

Copil mic (1 – 2 ani)

12 luni Spune primul cuvânt. Cunoaște unul sau mai multe cuvinte și le folosește.
14 luni Începe să își moduleze vocea, folosind inflexiuni (ridicarea vocii la sfârșitul unei întrebări) și “vorbește” cu mânile (gesticulează pentru a-și completa vorbirea).  Dacă până la 15 luni copilul nu spune niciun cuvânt, este momentul să consulți medicul.
16 luni Vorbește cu cineva în majoritatea timpului, nu gângurește de unul singur. Spune “mama!” sau “tata!” ca să îți atragă atenția, da din cap pentru a indica “da” sau “nu”. Pronunță cele mai comune consoane (t, n, d).
18 luni Are un vocabular format din câteva cuvinte, care include verbe (“mânca”, domi) și adjective simple (“rece”, “cald”).
18 – 24 de luni Începe să formuleze propoziții simple pentru a indica o cerință (“dă apă”, “vreau nani” etc).

Preșcolar (2 – 4 ani)

24 de luni Folosește propoziții formate din 2 – 3 cuvinte și pronume personale (pentru a se referi la propria persoana). Vocabularul include de la 50 până la 100 de cuvinte.
2 -3 ani Vocabularul îi crește până la 300 de cuvinte. Poate purta conversații scurte despre lucrurile din jur și pune frecvent întrebări simple. Propozițiile cresc în complexitate de la 3 la 6 cuvinte și folosește mai multe verbe. Dacă la vârsta de 2 – 3 ani, copilul încă repetă întrebările tale fără să îți răspundă cu propriile cuvinte, vorbește cu medicul pediatru. Ar putea fi vorba fie de o întârziere socială sau în dezvoltarea limbajului.
3 – 4 ani Folosește foarte des cuvinte interogative (“de ce”, “cum”, “când”, “cine”). Se face înțeles în majoritatea timpului și înțelege ce îl întrebi. De exemplu, îți poate spune ce s-a întâmplat cât timp ai fost plecat(ă) din încăpere. Cel mic poate părea că vorbește stălcit sau bâlbâit pentru că se grăbește să îți spună multe lucruri deodată. Este un comportament perfect normal. Însă dacă persistă pentru mai mult de 6 luni, dacă își încleștează maxilarul când vorbeste sau dacă se schimonosește, este momentul să consulți un logoped.

Școlar ( 4 – 8 ani)

4 – 5 ani Comunică cu ușurință și poate povesti o întâmplare de la început la sfârșit, urmărind o serie de imagini. Pentru descrierea unei imagini, se poate folosi de 5 – 6 propoziții. În general, folosește corect gramatica și mai multe cuvinte pentru a descrie acțiuni. Pronunță corect majoritatea sunetelor, dar încă poate avea probleme cu câteva dintre ele – t, r, s, l. Folosește multe cuvinte descriptive.
6 – 7 ani Poate descrie cum se aseamănă sau se deosebesc două obiecte, poate spune o poveste fără ajutorul imaginilor și poate povesti o întâmplare sau un eveniment din trecut la care a participat.
8 ani Stăpânește toate sunetele vorbirii, precum și ritmul, intonația și volumul adecvate. Folosește corect propoziții compuse și complexe și poate purta o conversație cu un adult.

Distribuie articolul pe

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletterul Voxi

Social Media

Cele mai citite articole

Categorii

Articole similare